Haagse Hogeschool & ROC Leiden onderhouden Biogas-reactor en Algen-reactor

Studenten van de Haagse Hogeschool en het ROC leiden lopen stage bij het Science Centre. Zij onderhouden in de kelder van het Science Centre een Biogas-reactor en een Algen-reactor.

biogas02

De studenten proberen van GFT-afval biogas te maken. Dit wordt gerealiseerd door water bij het GFT-afval te doen, hierdoor ontstaat een rottingsproces waarbij; vetzuren, mineralen, vitaminen en andere belangrijke stoffen vrijkomen. Deze komen vervolgens onderin de biogasreactor waar zich actief slib bevindt. Dit zijn zwarte micro-organismen die o.a. de vetzuren omzetten in biogas. Van hieruit gaat het effluent ofwel uitgaande stroom in de Algen reactor. Met behulp van de algen die zij kweken proberen zij de afval stoffen eruit te filteren. Hierbij kan je denken aan fosfaat, ammonium en nitraat. Hierna is het water gezuiverd en zou het gebruikt kunnen worden om akkers te besproeien. Het water is nog niet geschikt als drinkwater. Zo zie je dus dat de Biogasreactor en de Algenreactor goed met elkaar samen werken en dat zij niet alleen biogas willen produceren maar ook van vuil afval water weer schoon water maken dat gebruikt kan worden voor Landbouw.

biogas01